Christelijk Noodhulp Cluster Beeldmerk

Veelgestelde vragen

Wat is de nood waar het Christelijk Noodhulpcluster bij gaat ondersteunen?

In Libanon zijn meer dan een half miljoen mensen op de vlucht geslagen uit angst voor het geweld en op zoek naar veiligheid. Veel mensen in Libanon hebben al eerder traumatische gebeurtenissen meegemaakt (de explosie in Beiroet in 2020, de onzekere economische situatie en eerdere conflicten).
Tienduizenden zoeken hun toevlucht in Syrië. Zelfs vele Syrische vluchtelingen in Libanon vluchten in wanhoop terug naar hun geboorteland. Maar ook daar zijn deze vluchtelingen onveilig en hebben niets om op terug te vallen. De nood in de grensgebieden is hierdoor immens.

Welke hulp wordt er geboden?

We richten samen met christelijke partners en kerken opvangcentra in voor mensen die gevlucht zijn en zorgen voor dekens, matrassen, voedsel, basisartikelen zoals luiers en zeep en een warme maaltijd.
Daarnaast geven we psychosociale zorg en mentale hulp aan mensen die nu opnieuw een traumatische gebeurtenis meemaken.

De situatie is best gevaarlijk. Kan het CNC wel hulp verlenen?

Onze lokale medewerkers zijn op dit moment veilig en kunnen hun werk nog steeds blijven doen. Ze houden de actuele situatie goed in de gaten en nemen op basis daarvan het besluit of ze veilig en verantwoord hulp kunnen bieden.

Waarom verleent het CNC geen hulp in Israël?

Voor deze campagne richt het CNC zich op Libanon en Syrië, twee landen waar zowel Dorcas, Tearfund als ZOA al jarenlang actief zijn. Hierdoor hebben zij goede relaties met de aanwezige christelijke organisaties en kerken die de noodhulp verlenen.
Israël is een land dat zelf goed georganiseerd is om mensen die op de vlucht zijn op te vangen. Daarnaast hebben we vanuit kerken of christelijke organisaties in Israël geen hulpvraag ontvangen.

Hoe snel kan het CNC hulp verlenen?

Doordat we al langer dan tien jaar actief zijn in zowel Libanon als Syrië, hebben we een goed netwerk van betrouwbare partners en kunnen we direct in actie komen.

Helpt het CNC alleen christenen?

Wij helpen alle mensen die in nood zijn, ongeacht ras, geloof of huidskleur.
Het CNC bestaat uit christelijke organisaties. Onze missie en overtuigingen brengen ons er juist toe om neutraal te zijn in situaties van conflict en verdeeldheid.
We geloven in het herstellen van relaties, in het brengen van hoop, en in het verspreiden van liefde, ongeacht de omstandigheden. Door ons werk te doen voor mensen in nood volgen wij Jezus na en laten wij Zijn liefde zien.

Hoe komt de hulp die het CNC biedt tot stand?

Doordat Dorcas, Tearfund en ZOA al jaren in Libanon en Syrië werkzaam zijn, weten we wat de context is en kunnen we daar snel op inspelen. Ook hebben we een netwerk van partnerorganisaties en werken we samen met veel kerken.

Kiest het CNC ook in het conflict?

Het CNC bestaat uit organisaties die zich inzetten voor de hulp aan slachtoffers van armoede, rampen en conflicten. Bij het verlenen van hulp hebben wij altijd oog voor de slachtoffers, ongeacht wie de oorzaak van het lijden is of welke partijen bij het conflict betrokken zijn. Onze missie is niet om partij te kiezen, maar om mensen te helpen die de gevolgen van crises en rampen ondervinden, waar zij zich ook bevinden en ongeacht hun achtergrond, religie of politieke overtuiging.

Is het CNC neutraal?

Het CNC bestaat uit christelijke organisaties, wat betekent dat ons geloof de drijfveer is achter alles wat we doen. Onze missie is geworteld in de opdracht van Jezus om om te zien naar onze naasten, ongeacht hun geloof, ras, of achtergrond. Dit houdt in dat we hulp bieden aan iedereen die het nodig heeft, zonder onderscheid te maken of partij te kiezen.
Het gaat ons erom liefde en zorg te tonen aan ieder mens, zoals Jezus ons dat heeft voorgedaan.

Steunt het CNC terroristische organisaties?

Het CNC neemt altijd afstand van een terroristische organisatie. In de landen waar we werken zijn we er altijd alleen voor de slachtoffers van een ramp of oorlog en hebben wij oog voor hun nood. In onze hulpverlening werken we via christelijke organisaties en kerken werken waar al een lange samenwerking mee is. Hierdoor is er goed zicht op de besteding van de middelen.

Ik wil graag met mijn kerk een collecte organiseren. Zijn er materialen beschikbaar?

Ja, dat kan. De materialen zijn binnenkort beschikbaar.

Hoe word ik op de hoogte gehouden van de noodhulp?

Wij communiceren over de voortgang van de noodhulp via onze website en sociale media.

Wat is het Christelijk Noodhulpcluster?

Het Christelijk Noodhulpcluster is een samenwerkingsverband van verschillende christelijke hulporganisaties in Nederland. Het cluster biedt noodhulp aan slachtoffers van natuurrampen en humanitaire crises wereldwijd, geïnspireerd door christelijke waarden van naastenliefde en solidariteit.

Benieuwd naar in welke landen de leden van het Christelijk Noodhulpcluster afzonderlijk nog meer actief zijn in het Midden-Oosten? Kijk op hun websites voor meer informatie.

Welke organisaties maken deel uit van het Christelijk Noodhulpcluster?

De organisaties die deel uitmaken van het Christelijk Noodhulpcluster zijn: Dorcas, EO Metterdaad, MAF, Red een Kind, Tearfund, Woord en Daad, ZOA. Deze organisaties bundelen hun krachten om effectiever hulp te kunnen bieden aan mensen in nood.

Wanneer komt het Christelijk Noodhulpcluster in actie?

Het Christelijk Noodhulpcluster komt in actie bij grote natuurrampen, humanitaire crises en andere noodsituaties waarin snel en effectief hulp geboden moet worden. We beoordelen de situatie ter plaatse en coördineren onze inspanningen om zo efficiënt mogelijk hulp te bieden. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat een of meerdere organisaties zo snel mogelijk hulp kan verlenen en actief is in het gebied waar de hulp nodig is.

Kan ik direct een gift geven aan het Christelijk Noodhulpcluster?

Nee, het is niet mogelijk om direct een gift te geven aan het overkoepelende Christelijk Noodhulpcluster. U kunt direct doneren aan een van de organisaties die deel uitmaken van het cluster. Deze organisaties zorgen er vervolgens voor dat uw bijdrage wordt ingezet voor noodhulp in getroffen gebieden.

Hoeveel van mijn gift gaat naar organisatie- en actiekosten?

De organisaties die zijn aangesloten bij het Christelijk Noodhulpcluster streven ernaar om zo veel mogelijk van uw gift direct te besteden aan noodhulp. Kijk voor een overzicht van het percentage dat naar organisatie- en actiekosten gaat op de website van de desbetreffende organisatie.

Kan ik mijn donatie aftrekken van de belasting?

Ja, alle organisaties die zijn aangesloten bij het Christelijk Noodhulpcluster hebben een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dit betekent dat uw gift fiscaal aftrekbaar is. Voor meer informatie over de voorwaarden kunt u de website van de Belastingdienst raadplegen.

Kan ik maandelijks een bedrag doneren aan het Christelijk Noodhulpcluster?

Nee, hierbij geldt hetzelfde als voor een eenmalige gift. Het is mogelijk om maandelijks een bedrag te doneren aan een van de organisaties die deel uitmaken van het Christelijk Noodhulpcluster.

Wordt het werk van organisaties achter Christelijk Noodhulpcluster beoordeeld en geëvalueerd?

Ja, het werk van de organisaties binnen het Christelijk Noodhulpcluster wordt regelmatig beoordeeld en geëvalueerd. Hierdoor zorgen we ervoor dat onze hulpverlening effectief en transparant is.

Hoe weet ik dat mijn donatie goed wordt besteed?

Het Christelijk Noodhulpcluster streeft naar maximale transparantie en verantwoording. Wij publiceren aan het eind van elke noodhulpactie hoe de donaties zijn besteed en wat de impact is van onze hulpverlening. Alle organisaties houden zich aan de (inter)nationale gedragscodes en keurmerken binnen de humanitaire sector. Zo zien we scherp toe dat elke gift ook daadwerkelijk op een effectieve manier ten goede komt aan de getroffen bevolking.

Kan ik ook goederen als dekens en kleding doneren?

Dat is helaas niet mogelijk. Het inzamelen en vervoeren van goederen is kostbaar en de ingezamelde items sluiten vaak niet aan bij de lokale behoeften. Daarbij kopen we noodhulpgoederen zoals voedsel, dekens, kleding, toiletartikelen en wat verder nodig is zo veel mogelijk lokaal in. Daarmee besparen we niet alleen tijd en kosten. We stimuleren ook de plaatselijke economie.

Op welke basis wordt noodhulp verleend?

Bij noodhulp staan vier principes centraal:
•Humaniteit: dat we het lijden van mensen willen verlichten, met bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen, terwijl we de waarde van alle slachtoffers respecteren.
•Neutraliteit: dat we geen partij kiezen bij conflicten.
•Onpartijdigheid: dat we alleen hulp bieden op basis van nood, zonder enige vorm van discriminatie.
•Onafhankelijkheid: dat we onafhankelijk werken van de politieke, economische, militaire of welke agenda van anderen dan ook.