Eén jaar oorlog in Oekraïne – hulp blijft hard nodig

Doneer nu

Lees hieronder hoe

In Oekraïne woedt al een jaar een verschrikkelijke oorlog. Meer dan 17 miljoen Oekraïners hebben hebben momenteel humanitaire hulp nodig. En het einde van de crisis is nog niet in zicht.

Met uw steun staat het Christelijk Noodhulpcluster klaar voor Oekraïners die lijden onder deze oorlog. We bieden noodhulp zoals opvang, water en voedsel. Daarnaast helpen we waar mogelijk bij de wederopbouw van het land, door het herstellen van kapotgeschoten huizen. 

Wat konden wij met uw steun al betekenen? 

  • In de eerste fase van de oorlog was er vooral behoefte aan noodhulp, zoals voedsel en onderdak. Mensen vluchtten naar de buurlanden. Kom over en Help hielp ruim 13000 mensen die naar buurland Moldavië waren gevlucht met o.a. voedsel, kleding, medicatie, hygiëne pakketten. Ook de hulp in Oekraïne kwam snel op gang. Daar werden door de KoeH in totaal 68.878 mensen geholpen met onder andere voedselpakketten, opvangplekken en psychosociale zorg
  • Daarnaast werd ingezet op opvang. Noodhulpcoördinator Anton van Wijk van Dorcas vertelt: ‘Veel ontheemden zochten hun toevlucht in Transkarpatië (West-Oekraïne). Daar vingen we hen op met voedselpakketten, matrassen en dekens, kookgerei en hygiënepakketten.”
  • Tearfund ondersteunde via een partnerorganisatie vanaf het begin drie opvangcentra in Tjernopil, Lviv en Chernivtsi (West-Oekraïne), en voedsel en overige hulpgoederen aan diverse locaties in met name de steden Charkov, Zaporizja, Tjernopil, Kyiv, Rivne en Irpin. Ook kon er traumazorg worden geboden. Gerard van de Pol, noodhulp programmamedewerker bij Tearfund: “Onze lokale partner heeft een groot netwerk van kerken in het hele land. Het heeft ervoor gezorgd dat de hulpverlening snel terecht kon komen bij de mensen die het meest kwetsbaar zijn, zoals ouderen en minder mobiele personen.”  
  • ZOA zette in op ondersteuning van ontheemden via cash transfers. Maandelijks krijgen daarbij de meest kwetsbare ontheemden een tegoed dat ze konden opnemen in Oekraïne of één van de buurlanden. Noodhulpspecialist Hielke Zantema: ‘’Alleenstaande moeders met kinderen krijgen in ons cashprogramma prioriteit, net als ouderen en gezinnen met meer dan drie kinderen.’’ Inmiddels heeft ZOA al 8459 ontheemde Oekraïners geholpen met contant geld om eerste noden te lenigen.
  • Vanaf de zomer werd het mogelijk een begin te maken met de wederopbouw van het land. We richten ons daarbij met name op het winterklaar maken van beschadigde huizen. We werken ook in gebieden die recent onder Oekraïense controle zijn gekomen, zoals de regio Cherson. In totaal meer dan 1000 huizen weer bewoonbaar gemaakt (wind- en waterdicht). Ook zijn huizen en opvanglocaties voorzien van nodige voorzieningen (kachels, elektriciteit, huishoudelijke apparatuur). 

De organisaties van het Christelijk Noodhulpcluster zijn overweldigd door de massale steun, en bedanken alle gevers! 

Beeldmateriaal / foto's

Downloads