Help slachtoffers overstromingen Zuid-Soedan

Doneer nu
 

De leden van het Christelijk Noodhulpcluster (Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA) zijn gezamenlijk een actie gestart om hulp te bieden aan slachtoffers van de overstromingen in Zuid-Soedan. De organisaties willen voedsel uitdelen, materialen voor tijdelijke onderkomens en hygiënepakketten.

Miljoen slachtoffers!
Zuid-Soedan wordt geteisterd door de zwaarste overstromingen in vier decennia. Naar schatting zijn ruim een miljoen mensen getroffen.
Noodtoestand
De Zuid-Soedanese president Salva Kiir riep vorige week de noodtoestand uit in het grootste deel van het land. In sommige regio’s zijn er enkel nog eilanden van enkele honderden vierkante meters met droog land over, zoals bijvoorbeeld in het oosten van het land in de stad Pibor.

UNHCR vreest voor de terugkeer van cholera in het land, vanwege het gebrek aan schoon drinkwater en onhygiënische omstandigheden. Nog geen jaar geleden werd Zuid-Soedan choleravrij verklaard. Ook allerlei andere ziektes zoals malaria en diarree liggen op de loer. Daarnaast is ondervoeding een punt van zorg.

Noodhulp
Zuid-Soedan is een van de armste landen van Afrika; volgens de VN is bijna twee derde van de inwoners afhankelijk van noodhulp. Sinds de onafhankelijkheid in 2011 wordt het jonge land geteisterd door steeds oplaaiende gewapende conflicten. Ruim 1,8 miljoen mensen zijn er nu ontheemd.
Het Christelijk Noodhulpcluster kan snel in actie komen omdat de organisaties al in dit gebied werken.

Beeldmateriaal / foto's

Downloads