Help slachtoffers cycloon in zuidelijk Afrika

Doneer nu
 

Mozambique, Zimbabwe en Malawi zijn getroffen door een verwoestende cycloon. Orkaan Idai heeft al minstens 750 mensen het leven gekost. Honderden mensen zijn vermist en tienduizenden zijn op de vlucht. Velen zijn gestrand, de communicatie komt moeizaam op gang en dorpen zijn onbereikbaar. Meer dan anderhalf miljoen mensen zijn getroffen in deze drie Zuid-Afrikaanse landen. Het is de zwaarste orkaan in de regio in meer dan tien jaar.

Enorme verwoesting
De havenstad Beira, in Mozambique, met een half miljoen inwoners, is het zwaarst getroffen. De meeste huizen waren niet bestand tegen een dergelijke orkaan met windstoten van 160 tot 190 kilometer per uur. De storm trof Beira donderdagavond en trok westwaarts naar Zimbabwe en Malawi, waarbij nog eens tienduizenden anderen werden getroffen.

Modderstromen
Woningen, scholen, bedrijven en ziekenhuizen zijn verwoest. Duizenden mensen zijn op de vlucht door de zware overstromingen en verlieten hun bezittingen om in hogere gebieden veiligheid te zoeken. Enorme modderstromen sleuren alles mee wat ze op weg tegenkomen.

Noodhulp
Er is nauwelijks eten in de getroffen gebieden. Huizen zijn weggespoeld en oogsten zijn verwoest. De gevluchte mensen hebben al dagen niet gegeten. De storm is gaan liggen, maar het blijft hard regenen waardoor hulp bieden lastig is. De organisaties van het Christelijk Noodhulpcluster (Dorcas, EO-Metterdaad, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA) zijn in actie gekomen. Met uw hulp kunnen zij de slachtoffers snel helpen door lokale hulpverleners en kerken.

Beeldmateriaal / foto's

Downloads